Кафедра Екології та охорони навколишнього середовища


  ГОЛОВНА   |   СКЛАД  |   ДИСЦИПЛІНИ   |   НАУКОВІ І МЕТОДИЧНІ ПРАЦІ  |   ІСТОРІЯ  |

    НОВИНИ, ПОДІЇ, ОГОЛОШЕННЯ

КОНТАКТИ
Завідувач кафедри екології та охорони навколишнього середовища Ткачук Олександр Петрович доктор с.-г.наук, професор; каб.2520; внут.тел. 362



Система 'Сократ': http://socrates.vsau.org
Офіц. сайт: http://vsau.org, http://vsau.edu.ua
Спільнота ВНАУ: http://socrates.vsau.org/elgg
E-mail: ekol@vsau.org

  • 2024-10-15 22:02:47 опублік. Ткачук Олександр Петрович

    Фото За участі головного спеціаліста відділу організаційно-аналітичної діяльності, взаємодії з громадськістю та ЗМІ Державної екологічної інспекції у Вінницькій області Інни Гермаковської і завідувача кафедри екології та охорони навколишнього середовища Олександра Ткачука відбулося засідання фокус-групи студентського активу спеціальності 101 Екологія 1-3 курсів. Студенти-екологи обговорили напрями їх практичної діяльності у вирішенні конкретних екологічних проблем регіону. Зокрема серед великої кількості екологічних викликів було вирішено дослідити екологічний стан кількох малих річок Вінниччини з використанням матеріально-технічних потужностей Державної екологічної інспекції у Вінницькій області та Наукової вимірювальної агрохімічної лабораторії ННІ агротехнологій та природокористування Вінницького національного аграрного університету. Започаткування постійної співпраці студентів екологів у рамках функціонування студентського наукового гуртка "EcoBand", що діє на кафедрі екології та охорони навколишнього середовища з Державною екологічною інспекцією у напрямі практичного спрямування підготовки екологів та пошуку першого робочого місця за спеціальністю стало можливим завдяки ініціативі начальника Державної екологічної інспекції у Вінницьекій області Юрія Дубового.
  • 2024-10-04 09:43:30 опублік. Ткачук Олександр Петрович

    Фото Інформація щодо якості атмосферного повітря на території Вінницького національного аграрного університету стала доступною!
    Завдяки впровадженню спільного проєкту кафедри екології та охорони навколишнього середовища і громадської організації «SaveDnipro», інформація щодо екологічного стану атмосферного повітря з станції моніторингу, що встановлена на головному корпусі університету з погодинним оновленням висвітлюється на головному сайті Вінницького національного аграрного університету.
    Інформація висвітлюється щодо величини індексу якості повітря (АQI) за концентрацією пилу розміром 2,5 мкм та 10 мкм з наданням оцінки якості повітря кольоровим спектром, а також рівнем радіаційного забруднення та основними гідрометеорологічними параметрами: температурою повітря, атмосферним тиском, відносною вологістю повітря.
    Представлена інформація може бути використана для студентів при підготовці наукових статей, кваліфікаційних випускових робіт, викладачів та усіх зацікавлених.
    Реалізувати задум вдалося завдяки підтримці проректора з науково-педагогічної та навчальної роботи Вінницького національного аграрного університету, професора Світлани Лутковської та директора навчально-наукового центру Наталії Зеленчук.
  • 2024-10-04 08:46:10 опублік. Ткачук Олександр Петрович

    Фото Уже доброю традицією на кафедрі екології та охорони навколишнього середовища є залучення стейкхолдерів, фахівців-практиків до проведення гостьових лекцій для студентів-екологів. Саме таке лекційне заняття було проведено 3 жовтня для здобувачів вищої освіти першого (бакалаврського) та другого (магістерського) рівнів вищої начальником відділу гідрометеорологічного забезпечення та обслуговування Вінницького обласного центру з гідрометеорології Марією Кощавкою. Лекція проведена в межах вивчення навчальних дисциплін «Екологічна безпека», «Моніторинг довкілля» та «Системний аналіз якості навколишнього середовища».
    Марія Миколаївна, маючи понад 30-річний практичний досвід роботи у Вінницькому обласному центрі з гідрометеорології в ході лекції зупинилася на питаннях метеорологічних спостережень, виявлення атмосферних забрудників повітря у м. Вінниці, екологічних ризиках для ведення сільськогосподарської діяльності у Вінницькій області. По завершенні лекції студенти мали змогу поставити запитання фахівцю та отримали вичерпні відповіді.
  • 2024-10-02 21:44:36 опублік. Ткачук Олександр Петрович

    Фото Чергова гостьова лекція для здобувачів вищої освіти першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності 101 Екологія була проведена у Науковій вимірювальній агрохімічній лабораторії завідуючою лабораторії Любов’ю Савчук в рамках вивчення навчальної дисципліни «Методи та засоби вимірювання параметрів довкілля». Зокрема Любов Михайлівна розказала про засоби вимірювальної техніки, які має лабораторія, принцип їх роботи, параметри, що визначають ці прилади.
    Наукова вимірювальна агрохімічна лабораторія є атестованою на проведення вимірювань. У ній здійснюють свої дослідження студенти першого та другого рівнів вищої освіти спеціальності 101 Екологія при підготовці кваліфікаційних дипломних робіт. Лабораторія проводить вимірювання параметрів грунту, річкової та питної води, зерна, продукції, повітря.
  • 2024-09-25 08:30:25 опублік. Ткачук Олександр Петрович

    Фото 24 вересня 2024 року на факультеті екології, лісівництва та садово-паркового господарства відбувся 1 етап конкурсу студентських наукових робіт зі спеціальності «Технології захисту навколишнього середовища». Захід розпочався з вітальних слів заступника голови конкурсної комісії, к.с.-г.н., доцента, заступника директора навчально-наукового інституту агротехнологій та природокористування Ганни Панциревої, яка зазначила, що студентська наукова робота є однією з головних складових навчального процесу, що забезпечує якісну підготовку фахівців.
    Участь у конкурсі за спеціальністю «Технології захисту навколишнього середовища» брали здобувач 3-го курсу спеціальності 101 Екологія Тимощук Олексій з темою «Технологія захисту біотичного різноманіття Східного Поділля» (науковий керівник к.г.н., доцент Галина Мудрак), 4-го курсу спеціальності 101 Екологія Крижанівський Віталій з темою «Переробка синтетичних полімерів личинками комах» (науковий керівник д.с.-г.н., професор Олександр Ткачук) та магістр 1-го року спеціальності 101 Екологія Побережний Богдан з темою «Шляхи збереження і відновлення лісових екосистем в умовах воєнних дій» (науковий керівник к.с.-г.н., доцент Оксана Врадій).
    Усі представлені на конкурс роботи здобувачів вищої освіти були підготовлені на актуальні теми та викликали жваву дискусію серед присутніх.
    Студенти гідно представили свої наукові роботи.
    Вітаємо і бажаємо успіху і здобутків у науковій діяльності та вдосконаленню професійних навичок для збереження довкілля України!
  • 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 . . . 146 

    головна intranet   головна internet