Деканат факультету технології виробництва і переробки продукції тваринництва


  ГОЛОВНА  |   СКЛАД  |   ДОКУМЕНТИ  |   ПРО ПІДРОЗДІЛ  |

    ПРО ПІДРОЗДІЛ

КОНТАКТИ
№ телефону декана - 256
№ телефону деканату - 355

Система 'Сократ': http://socrates.vsau.org
Офіц. сайт: http://vsau.org, http://vsau.edu.ua
Спільнота ВНАУ: http://socrates.vsau.org/elgg
Факультет технології виробництва і переробки продукції тваринництва з 1982 року по даний час здійснює підготовку фахівців напряму 1302 -"Зооінженерія", спеціальності 6.130200 "Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва" ОКР «Бакалавр», 7.130201 ОКР «Спеціаліст» та 8.130201 ОКР «Магістр».
На час створення на факультеті діяла 1 кафедра: загального тваринництва (зав. кафедри, кандидат сільськогосподарський наук Костенко В.М.). З 1986 року утворені кафедри фізіології сільськогосподарських тварин і біохімії (завідувач кафедри Юрченко В.К.), годівлі сільськогосподарських тварин (завідувач кафедри Костенко В.М.), загального тваринництва (завідувач кафедри Польовий Л.В.). У 1991 році почала діяти кафедри: розведення і зоогігієни (завідувач кафедри Польовий Л.В.), технології виробництва продуктів тваринництва (завідувач кафедри Мазуренко М.О.). В 1993 році - кафедра мікробіології і технології переробки (завідувач кафедри Власенко В.В.) та кафедра біологічної і загальної хімії (завідувач кафедри Запорожець М.Ф.).
Ініціатором створення факультету став талановитий науковець Костенко Володимир Миколайович. На посаді декана він був з 1982 по 1986 роки. Нині професор, доктор с.-г. наук, завідувач кафедри годівлі тварин, технології кормів і рибництва.
Продовжував справу, розпочату Костенком В.М., доцент кафедри технології виробництва продуктів тваринництва Судай Володимир Данилович, який займав посаду декана зооінженерного факультету в період з 1986 по 1990 роки.
У 1991 році Державною комісією при Раді Міністрів УСРС (наказ № 42 від 5 квітня 1991 року) на базі Вінницького філіалу Української сільськогосподарської академії створено Вінницький державний сільськогосподарський інститут.
З 1990 по 2001 рік факультет очолював Польовий Леонід Васильович, нині професор, доктор с.-г. наук, завідувач кафедри розведення с.-г. тварин і зоогігієни.
З 2001 року факультет очолює доцент, кандидат с.-г. наук Скоромна Оксана Іванівна.
Постановою Кабінету Міністрів України (наказ № 502 від 16 березня 2000 року) на базі ВДСГІ створено Вінницький державний аграрний університет.
З 1982 року факультет технології виробництва і переробки продукції тваринництва готує фахівців зі спеціальності “Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва” таких освітньо-кваліфікаційних рівнів: 6.130200 бакалавр - технік-технолог, 7.130201 спеціаліст – інженер-технолог; 8.130201 магістр – технолог-дослідник. Ліцензований обсяг прийому на перший курс - 100 осіб, державне замовлення - 95 осіб.
З 1996 року на ОКР спеціаліста ведеться підготовка фахівців наступних спеціалізацій: технології виробництва та переробки м`яса і м`ясопродуктів, технології виробництва і переробки молока і молочних продуктів, технології кормів і кормових добавок, з 2003 року - рибництва і бджільництва.
Форма навчання: денна та заочна. Термін навчання на денній формі:
- 6.130200 - бакалавр (3 роки 10 місяців на базі ЗОШ);
- 6.130200 - бакалавр (2 роки 10 місяців на базі ОКР молодшого спеціаліста);
- 7. 130201 - спеціаліст (1 рік на базі ОКР бакалавра);
- 8. 130201 - магістр (1,5 роки на базі ОКР бакалавра).
На заочній формі термін навчання становить:
- 6.130200 – бакалавр (4 роки 10 місяців на базі ЗОШ);
- 6.130200 – бакалавр (3 роки 10 місяців на базі ОКР молодшого спеціаліста);
- 7.130201 – спеціаліст ( 1 рік на базі ОКР бакалавра);
- 8.130201 – магістр (2 роки на базі ОКР бакалавра).
За час існування факультету підготовлено 3563 фахівців ОКР бакалавр, спеціаліст, магістр, в т.ч. на денній формі навчання 2074 чол. Після завершення навчання всі випускники одержують направлення в сільськогосподарські та фермерські господарства і працевлаштовуються на посадах головних, провідних або галузевих спеціалістів та спеціалістів середньої ланки.
На кафедрах факультету розвивається 4 наукових напрями, за останні 5 років було захищено 7 кандидатських та 2 докторських дисертації, за останній рік опубліковано 77 наукових праць.
Навчання на факультеті технології виробництва і переробки продукції тваринництва здійснюється відповідно до державного галузевого стандарту. Обсяги і напрями підготовки фахівців формуються відповідно до потреб сільськогосподарського виробництва регіону.
У 1998 році факультет було атестовано за напрямом 1302 - “Зооінженерія”, спеціальності 8.130201 - “Зооінженерія” (рішення ДАК від 7.07.1998 р., протокол №15), акредитовано в 2003 році за статусом вищого навчального закладу освіти IV (четвертого) рівня акредитації (рішення ДАК від 09.06.1999 р., протокол №21) та надано в 1999 році ліцензію (рішення ДАК від 24.12.02 р., протокол № 42) провадження освітньої діяльності, пов’язаної з наданням вищої освіти на рівні кваліфікаційних вимог до спеціаліста, магістра з напряму 1302 - “Зооінженерія”, спеціальності 8.130201 - “Зооінженерія” з ліцензованим обсягом прийому 100 осіб.
Щорічно на факультеті технології виробництва і переробки продукції тваринництва навчається біля 500 студентів денної форми навчання та біля 450 студентів заочної форми навчання.
Матеріально-технічна база факультету технології виробництва і переробки продукції тваринництва формується в напрямі створення сучасних умов для успішного навчання студентів, магістрантів і аспірантів, проведення наукової роботи, розвитку творчої діяльності та підвищення кваліфікаційного рівня професорсько-викладацького складу.
Навчально-науковий комплекс Вінницького державного аграрного університету розташований у Ленінському районі м. Вінниці. До послуг студентів 7 навчально-лабораторних корпусів загальною площею 33120 кв. м, що в розрахунку на одного студента денної форми навчання складає 10,4 кв. м.
В розпорядженні факультету технології виробництва і переробки продукції тваринництва 4 лекційні зали на 100-110 місць кожна, 27 приміщень для лабораторно-практичних занять та проведення наукових досліджень, а також приміщення для завідувачів кафедрами, викладачів, обслуговуючого персоналу та адміністративно-господарських служб.
Існуюча матеріально-технічна база факультету технології виробництва і переробки продукції тваринництва та інфраструктура ВДАУ створює всі необхідні умови та можливості забезпечення навчально-виховного процесу та науково-дослідної роботи сучасними технічними засобами, інформаційними матеріалами та технологіями, необхідними побутовими умовами для викладачів, науковців, аспірантів, магістрантів, студентів і допоміжного персоналу.
На даний час факультет технології виробництва і переробки продукції тваринництва має 6 кафедр, в тому числі 4 випускаючих. Кафедри факультету очолюють професори, доктори наук:
- кафедра біологічної і загальної хімії – д. біологічних н., професор Запорожець М.Ф.,
- кафедра технології виробництва продуктів тваринництва – д.с.-г.н., проф. Мазуренко М.О.,
- кафедра розведення с.-г. тварин та зоогігієни – д.с.-г.н., проф. Польовий Л.В.,
- кафедра годівлі с.-г. тварин, технології кормів і рибництва – д.с.-г.н., проф. Костенко В.М.,
- кафедра мікробіології та технології переробки – д. біологічних наук, професор Власенко В.В.,
- кафедра фізіології с.-г. тварин – д.с.-г.н., доцент Чудак Р.А..
Всього викладачів - 52 чоловіки, з них:
12% — доктори, професори,
58% — кандидати наук, доценти,
30% — асистенти і старші викладачі;
допоміжний склад - 15 чоловік.
Всі викладачі за спеціальністю відповідають спеціалізаціям своїх кафедр, на яких вони працюють, профілю і напряму дисциплін, що викладають, мають достатній стаж викладацької роботи у ВНЗ або роботи в науково-дослідних установах та значний практичний досвід.
Стратегія кадрового розвитку факультету передбачає створення необхідного резерву кадрів та нарощування необхідного кадрового потенціалу, її вирішення передбачається такими шляхами:
- підготовка та підвищення кваліфікації наявного на факультеті науково-педагогічного складу з метою її професійного росту;
- залучення до навчально-методичної роботи на факультеті висококваліфікованих викладачів, науковців та виробників;
- підготовка власних науково-педагогічних кадрів через аспірантуру і докторантуру.
Головним джерелом поновлення науково-педагогічних працівників факультету є його випускники, які проходитимуть підготовку до науково-педагогічної діяльності через аспірантуру та докторантуру. Аспірантура створює можливість поповнення факультету випускниками інших вузів, які мають відповідну базову освіту, фахівцями-практиками, підвищенню якості навчальної і наукової роботи.
Підвищенню якості навчальної роботи сприяє також організація систематичного обміну науково-педагогічними працівниками з вузами партнерами з України та зарубіжних країн, що гарантується укладанням відповідних угод про співробітництво.
Всі викладачі віком до 30 років пройшли підготовку двохрічного психолого-педагогічного семінару.
Декан факультету та усі завідувачі кафедрами є досвідченими педагогами, фахівцями своєї справи і формують певний науковий напрямок, що дозволяє збагатити та поліпшити педагогічний та науковий рівень своїх підлеглих. Так, їх педагогічний стаж роботи у вищій школі складає в середньому 15-20 років, а кількість опублікованих наукових та методичних праць коливається в межах 30-70 розробок.

Характеристика професорсько-викладацького складу кафедр факультету технології виробництва і переробки продукції тваринництва ВДАУ
№ п/п Кафедра Всього працює В тому числі
докторів наук, професорів кандидатів наук, доцентів без наукового ступеню
1 Технології виробництва продуктів тваринництва 11 1 8 2
2 Розведення с.-г. тварин та зоогігієни 12 1 6 5
3 Мікробіології і технології переробки 9 1 4 4
4 Годівлі с.-г. тварин, технології кормів та рибництва 6 1 3 2
5 Фізіології с.-г. тварин 8 1 5 2
6 Біологічної та загальної хімії 6 1 2 3
Разом 52 6 28 18

На випускаючих кафедрах годівлі с.-г. тварин технології кормів і рибництва, мікробіології і технології переробки, розведення с.-г. тварин та зоогігієни, технології виробництва продуктів тваринництва всі викладачі мають базову освіту, необхідний стаж практичної роботи та наукові і науково-методичні розробки.
Наукові школи на факультеті технології виробництва і переробки продукції тваринництва.
Наукову роботу на факультеті технологія виробництва і переробки продукції тваринництва здійснюють наукові школи, які продовжують славні традиції своїх попередників. За історію факультету науковий спадок примножували такі значимі постаті в зоотехнічній науці, як доктори сільськогосподарських наук, професори Юрченко Василь Климович, Костенко Володимир Миколайович, Мазуренко Микола Олександрович, Власенко Володимир Васильович, Запорожець Микола Федорович.
Костенко В.М. вніс значний вклад в створення матеріальної бази університету. Має 153 публікації, з них 12 книг, посібників, 3 типові програми Міністерства аграрної політики. За наукові розробки отримав 5 авторських свідоцтв та патентів. Навчальні заняття проводить на високому науковому та методичному рівні. Видав в співавторстві «Практикум з годівлі сільськогосподарських тварин». Костенко В.М. користується заслуженим авторитетом серед викладачів та студентів. За значний внесок в розвиток Вінницького аграрного університету, наукові досягнення, сумлінне ставлення до виконання службових обов’язків Костенко В.М. в 2002 році нагороджений трудовою відзнакою «Відмінник аграрної освіти та науки ІІ ступеня Міністерства аграрної політики України та 2007 році трудовою відзнакою «Знак пошани ». Костенко В.М. підготував одного асистента Дмитрука І.В., який захистив кандидатську дисертацію в 2008 році.
Під час роботи у ВДАУ Власенко В.В. приймає активну участь у науково-педагогічній роботі та керує аспірантурою по підготовці молодих вчених. За період роботи у ВДАУ підготовлено та захищено під його керівництвом 7 кандидатських дисертацій та одна докторська дисертація. За активну науково-педагогічну роботу професор Власенко В.В. нагороджувався грамотою Міністерство Освіти та науки України ІІІ ступеня. Cтаном на 01.01.2008 року підготовлено до захисту 2 кандидатських та 1 докторська дисертації. Має 282 наукових публікації, із них навчально методичного характеру 45 в тому числі 15 підручників та посібників з грифом Міністерства Освіти та Міністерства Аграрної політики. Власенко В.В. характеризується як висококваліфікований фахівець і педагог Вищої школи.
Мазуренко Микола Олександрович, доктор сільськогосподарських наук, професор. Має понад 200 публікацій, серед них 4 монографії, 5 рекомендацій, 7 брошур і плакатів, 3 авторські свідоцтва, 30 навчально-методичного і понад 150 науково-виробничого характеру з питань онтогенезу, годівлі тварин та технології кормів. Підготовлено 10 кандидатських дисертацій з проблем онтогенезу с.-г. тварин в зв`язку з генетичними та паратипічними факторами їх вирощування. Серед них: Скоромна О.І., Паладійчук О.Р., Сироватко К.М., Гуцол А.В., Вознюк О.І., Кучерявий В.П., Гуцол Н.В., Бідяк І.М. Він є керівником: кандидатських дисертаційних робіт Діхтярук Н.С., Льотки Г.І., Бідяка І.М., Мудрик І.В., Ремінного О.І., Деркача Ю.С., Гончарука В.В., Гончарука В.В., Марчук О.П., а також є консультантом докторських дисертацій Ванжули Ю.І., Кучерявого В.П., Гуцола А.В. Із застосуванням напрямку досліджень і методик професора Мазуренка М.О. виконані інші дисертації, зокрема аспірантів та пошукувачів кафедри фізіології Чудака Р.А. Постернака Л.І., Царук Л.Л., Бережнюк Н.А., Огороднічук Г.М.; Інституту кормів УААН Курнаєва О.М., Атаманюк В.О., Стасюк О.К. та ін.; НАУ Лавринюк О.О., Печуляк В.С.
Запорожець Микола Федорович почав працювати у Вінницькому державному аграрному університеті з вересня 1983 року на посаді старшого викладача кафедри фізіології с.-г. тварин, а з 1993 року і по даний час завідувачем кафедрою біологічної і загальної хімії, професором. За пріоритетну світову науково–практичну новизну, що було підтверджено 20 авторськими свідоцтвами на винаходи (патенти), як виняток, Вища атестаційна комісія (ВАК) СРСР дала дозвіл Запорожцю М.Ф. в 1991р. на захист докторської дисертації у формі наукової доповіді. Тобто, з 1991 р. Запорожець М.Ф. доктор біологічних наук, а з 1992 р. – професор. На рахунку професора 50 патентів і авторських свідоцтв на винаходи 12 з них з грифом «Т», 17 нових аналітичних методик досліджень, 302 наукові публікації у фахових журналах. 6 студентів наукового гуртка («Біохімія в прикладних аспектах») стали співавторами патентів, 8 студентів захистили дипломні роботи на основі патентних розробок.
Польовий Леонід Васильович, завідувач кафедри розведення с.-г. тварин і зоогігієни, вчений зоотехнік, доктор с.-г. наук, професор. Рік захисту докторської дисертації 1997. З 1984 року працює у Вінницькому державному аграрному університеті, науково-педагогічний стаж 40 років, постійно проходить стажування на виробництві, загальна кількість опублікованих праць 267, в тому числі за останні п’ять років 100, науковий напрямок діяльності, це вирішення проблем, що виникли у період невдалого реформування аграрного сектора, яке розпочалось з 1993 року. Вирішує наступні завдання: раціональне використання діючих тваринницьких будівель для утримання великої рогатої худоби та створення для неї оптимальних умов утримання і годівлі, розробка нових модельних технологій для підприємств по виробництву тваринницької продукції із закінченим виробничим циклом (молоко, яловичина, ремонтний молодняк) на малих фермах. Введений у склад спеціалізованої вченої ради по захисту дисертаційних робіт.
Чудак Роман Андрійович завідувач кафедри фізіології с.-г. тварин, доктор с.-г. наук. Науково-педагогічний стаж 18 років. Загальна кількість публікацій 70, тому числі: 14 методичних розробок, 2 авторських свідоцтва на винаходи. Основні напрямки наукової діяльності – вивчення впливу різних кормових добавок природного походження на перетравність та обмін речовин у сільськогосподарських тварин.
З метою підвищення фахового рівня та реалізації науково-педагогічного потенціалу випускників магістратури на факультеті відкрита аспірантура. В аспірантурі факультету готують кандидатів наук за спеціальностями:
- 03.00.07 – Мікробіологія;
- 03.00.04 – Біохімія;
- 06.02.02 – Годівля тварин і технологія кормів;
- 06.02.04 – Технологія виробництва продукції тваринництва.
В аспірантурі факультету за час її існування пройшли підготовку 45 аспірантів, у тому числі 8 чоловік на заочній форму навчання. Сьогодні навчається 13 аспірантів, з них 8 – на денній формі і 5 на заочній формі навчання. Ефективність підготовки науковців виражається кількістю захищених кандидатських дисертацій. За роки існування аспірантури на факультеті захищено 18 кандидатських дисертації, у тому числі 7 дисертацій аспірантів, а також 2 докторських дисертації за останні роки.
Широко висвітлюються здобутки науково-дослідної роботи в наукових фахових видання. Так, у 2008 році науково-педагогічним колективом факультету опубліковано 77 статей, видано 1 монографію, підготовлено 4 заявки на винаходи.
На відповідному рівні на факультеті ведеться наукова робота студентів та магістрантів. Сьогодні дають біля 20 наукових гуртків, щорічно проводиться науково-практична конференція студентів, де за результатами роботи гуртківців видаються Матеріали студентської науково-практичної конференції. Всі магістранти, які випускалися у 2008 році, мали наукові публікації.
Студенти щорічно приймають участь у олімпіадах із зооінженерії, де займають в середньому не нижче 4-6 місця серед 14-16 вузів – учасників, а в 2008 році отримали 3 загальнокомандне місце.
Особлива увага на факультеті приділяється організації навчально-виховного процесу через впровадження КМСОНП. Запроваджені такі методи контролю – модульні, семестрові та державна атестація. Широко застосовуються зрізи залишкових знань та інші контрольні заходи.
На факультеті широкого розповсюдження набуло читання лекційного курсу дисциплін через так звані «презентації» з використанням мультимедійних систем, використання великої кількості наукових, навчальних фільмів, любительських зйомок, фото з виставок та інших матеріалів.
З метою майбутнього працевлаштування щороку в університеті проводиться ярмарок вакансій, куди запрошуються представники підприємств з виробництва та переробки тваринницької продукції.
Головне управління агропромислового розвитку області щорічно готує перелік господарств, де є вакансії для випускників факультеті технології виробництва і переробки продукції тваринництва.
На факультет приходять листи з підприємств із запрошенням на роботу, особливо в останній період. Не працевлаштовані випускники знаходяться на обліку у центрі зайнятості.
Щороку на факультеті проводяться зустрічі із випускниками, таким чином налагоджений зв`язок із закладом, проводиться День відкритих дверей – з метою залучення молоді до вступу та реклами факультету, Свято факультету, де запрошуються випускники-виробничники, керівники великих підприємств, Свято першокурсників та інші.
Сьогодні на факультеті із 52 чоловік професорсько-викладацького складу працює 22 випускники нашого факультету, із них 1 доктор та 13 кандидатів наук.
Міжнародні зв’язки, програми.
Факультет технології виробництва і переробки продукції тваринництва у складі ВДАУ плідно співпрацює з ближнім і далеким зарубіжжям. З сільськогосподарським центром Луізіанського університету (США) підписано договір, на підставі якого при ВДАУ створено Центр навчання та підтримки приватних сільськогосподарських товаровиробників (ЦНППСГТВ). При виконанні програми цього договору в 1999-2003 роках 3 викладача пройшли навчання і стажування в Луізіанському університеті та фермерських господарствах США.
В останньому випадку за рахунок фінансування американським агентством з міжнародного розвитку спільно з сільськогосподарським центром Луізіанського університету, Вінницьким державним аграрним університетом, Уманською державною аграрною академією, Подільським державним аграрно-технічним університетом та Українським відділенням Міжнародного центру світової культури “Всесвітня лабораторія” розроблена та впроваджується програма допомоги сільськогосподарським підприємствам і, зокрема, фермерським господарствам Вінницької, Хмельницької та Черкаської областей. Цією програмою передбачено:
- створення системи інформаційно-консультативної допомоги та підтримки сільськогосподарських виробників;
- практичне навчання сільськогосподарських товаровиробників;
- проведення науково-практичних районних та обласних семінарів;
- закладання і проведення дослідів;
- проведення молодіжних програм із дітьми сільськогосподарських товаровиробників;
- організація та проведення виставок-ярмарків приватних товаровиробників.
На факультеті створені сприятливі умови для творчого росту його співробітників, проходження стажування та співпраці з колегами з університетів України за зарубіжними партнерами.
У 2007-2009 роках з метою поліпшення практичної підготовки при факультеті технології виробництва і переробки продукції тваринництва створена «Навчальна ферма», «Навчальна пасіка», «Навчальне рибне господарство» – база, що забезпечує набуття студентами професійних знань і вмінь із спеціальності, під час проведення лабораторних, практичних занять, постановки і проведення дослідів для підготовки дипломних робіт бакалаврами, спеціалістами, магістрами, а також для проведення науково-дослідної роботи науково-педагогічними працівниками та аспірантами факультету.
Таким чином матеріально-технічна база факультету, кадровий склад, організація навчального процесу, наявність наукових шкіл, аспірантури, науково-дослідної проблемної лабораторії, між кафедральної наукової лабораторії, навчально-дослідної бази є запорукою якісної підготовки фахівців з напряму 1302 «Зооінженерія» спеціальності «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва» освітньо-кваліфікаційних рівнів «Бакалавр», «Спеціаліст», «Магістр».

головна intranet   головна internet