Кафедра Ботаніки, генетики та захисту рослин


  ГОЛОВНА   |   СКЛАД  |   ДИСЦИПЛІНИ   |   НАУКОВІ І МЕТОДИЧНІ ПРАЦІ  |   ІСТОРІЯ  |

    ІСТОРІЯ СТВОРЕННЯ КАФЕДРИ

КОНТАКТИ

Пінчук Наталія Володимирівна
Завідувача кафедри к.с.-г.наук

вул. Сонячна 3, 2 корпус, 2403, 2405, 2410, 2408, 2412, 2413, 2414, 2415,
тел. (0432) 43-72-30, 344 (внутрішній)

Система 'Сократ': http://socrates.vsau.org
Офіц. сайт: http://vsau.org, http://vsau.edu.ua
Спільнота ВНАУ: http://socrates.vsau.org/elgg
E-mail: botgen@vsau.org
На базі кафедри рослинництва агрономічного факультету Вінницького державного сільськогосподарського інституту 01 червня 1992 року було створено кафедру ботаніки, генетики та захисту рослин.

Завідувачем призначено кандидата біологічних наук, професора Мамалигу В.С. До складу новоствореної кафедри увійшли доктор біологічних наук Чайка В.Є., кандидати сільськогосподарських наук Буткалюк Т.О., Івановський В.Т., Шевчук С.К., кандидат біологічних наук Рудишин С.Д., асистент Солоненко В.І.
Кафедра розміщувалась в ІІІ навчальному корпусі. Після завершення будівництва адміністративного корпусу кафедра перемістилась, де й розміщується і на даний час.
У 1993 році Мамалига В.С. у співавторстві з професором Зозулею О.Л. видають підручник «Селекція і насінництво польових культур. У 1999 році доктором біологічних наук, професором Чайкою В.Є. видано підручник «Урбоекологія», в якому висвітлюється широке коло питань з проблеми урбанізації.
Наказом ректора Вінницького державного аграрного університету від 07.05.2003 року кафедру реорганізовано на кафедру ботаніки, генетики та фізіології рослин.
Наказом від 29 березня 2006 р. на агрономічному факультеті з 04 квітня 2006 року була створена кафедра ентомології, фітопатології та захисту рослин. Першим завідувачем було призначено кандидата сільськогосподарських наук Пльонсака В.А. Цього ж року Пльонсак В.А. видає навчальний посібник «Фітофармакологія», в якому висвітлено основи агрономічної токсикології, вплив пестицидів на шкідливі організми, навколишнє середовище, агроценози та сільськогосподарські культури, санітарно-гігієнічні й фізико-хімічні властивості препаратів, способи та особливості застосування фітофармакологічних засобів захисту при вирощуванні основних польових культур, в насадженнях плодових і ягідних культур, заходи безпеки під час зберігання, транспортування та застосування пестицидів, що сприяло підготовці висококваліфікованих спеціалістів.
У рамках навчальної науково-виробничої співпраці колектив кафедри встановив тісні зв’язки з Інститутом кормів, Інститутом цукрових буряків НААН; Уладово-Люлинецькою дослідною селекційною станцією; Державною інспекцією захисту рослин у Вінницькій області; Обласною лабораторією прогнозу і сигналізації появи шкідників і хвороб; Державною інспекцією з карантину рослин по Вінницькій області та іншими установами.
Щорічно викладачами кафедри та співробітниками державної станції захисту рослин Вінницької області розроблявся «Прогноз фітосанітарного стану агроценозів та рекомендації щодо захисту сільськогосподарських рослин від шкідників, хвороб та бур’янів у господарствах Вінницької області», в якому було узагальнено матеріали обстеження сільськогосподарських угідь щодо фітосанітарного стану, відображено характеристику агрометеорологічних умов, особливості сезонної динаміки чисельності і показники шкідливості ентомологічних і фітопатологічнх об’єктів, кількісний і якісний склад їх зимуючого запасу, а також прогнозується ступінь загрози пошкодження посівів у період вегетації наступного року за визначених умов. Також, були приведені компоненти систем заходів захисту основних сільськогосподарських культур від шкідників, хвороб і бур’янів, економічні пороги шкодочинності шкідливих організмів, препарати дозволені для реалізації населенню.
В результаті співпраці з державною інспекцією з карантину рослин по Вінницькій області у 2007 році було узагальнено матеріали обстеження сільськогосподарських угідь щодо зараження території Вінницької області та опубліковано збірник «Карантинні організми Вінницької області».

З 2010 року кафедру очолює кандидат сільськогосподарських наук, доцент Пінчук Н.В. Під її керівництвом викладачі кафедри займаються науково-дослідною роботою, зокрема розробляються теми:
- агроекологічне нормування використання пестицидів в Центральному Лісостепу України;
- оцінка ефективності окремих заходів боротьби із шкодочинними організмами на посівах цукрових буряків та зернових культур в умовах Вінницької області;
- біологічні особливості регулювання чисельності бурякової нематоди в насінницьких господарствах Лісостепу України;
- оцінка заходів боротьби з бур’янами на посівах основних с.-г. культур;
- оптимізація функціонування симбіотичної системи Rhirobium trifollium мікробіологічними препаратами;
- розробка системи заходів з картопляною нематодом.
В рамках госпдоговірної тематики колектив кафедри здійснює консультативне забезпечення використання засобів захисту рослин по догляду за сільськогосподарськими культурами в господарствах Вінницької області.
20 червня 2014 року наказом ректора Вінницького національного аграрного університету №208 на основі кафедр ботаніки, генетики та фізіології рослин та ентомології фітопатології та захисту рослин була створена кафедра ботаніки, генетики та захисту рослин, яку очолив професор Мамалига В.С.
З 2014 року викладачами кафедри Солоненко В.І. та Ватаманюк О.В. в рамках ініціативної тематики «Впровадження системи контролю за станом розповсюдження та розробка методів боротьби з Амброзією полинолистою (Ambrosia artemisiifolia L.)», (№ реєстрації в Укр. ІНТЕІ 0113U006270) розроблені методика моніторингу розповсюдження амброзії полинолистої в м. Вінниці, критерії проведення фітосанітарного обстеження вулиць, критерії оцінки засміченості територій амброзією полинолистою та проводиться картографування території м. Вінниці з урахуванням декомунізації вулиць для підвищення якості моніторингу.
Також в рамках «Наукове удосконалення використання системи сертифікації в сфері озеленення та благоустрою на прикладі країн Європи» (№ реєстрації в Укр. ІНТЕІ 0113U006270) Ватаманюк О.В. вивчається структура діяльності спілки дизайнерів в області садово-паркового господарства Франції та функціонування Королівської спілки садівників (Royal Horticultural Society), (Великобританія). Проведено переклад статуту Кваліфікаційного комітету з сертифікації (Organisme professionnel de qualification des enterprises du paesage, Франція) в сфері ландшафтного благоустрою. Вивчається градація видів робіт в сфері садово-паркового та ландшафтного будівництва. Досліджується структура сертифікатів в залежності від напрямку діяльності в ландшафтному будівництві та озелененні.
З 2014 року викладачами кафедри Пінчук Н.В., Коваленко Т.М., Вергелес П.М. та Окрушко С.Є. виконується господарсько договірна тематика «Науково-обгрунтоване використання хімічних препаратів для захисту с.-г. культур від основних шкідників, хвороб та бур’янів в умовах ПП «Клекотинське» Шаргородського району».
Професор Мамалига В.С., спільно з Інститутом кормів та сільського господарства Поділля приймає участь у Державній програмі наукових досліджень на тему – «Розробка ефективних методи синтетичної і едафічної селекції та з їх використанням створити високопродуктивні сорти-синтетики люцерни посівної сінокісного і сінокісно-пасовищного типу використання з підвищеною кормовою і насіннєвою продуктивністю, покращеною якістю, стійкі до несприятливих факторів довкілля» (код програми НТП «Кормові ресурси», шифр програми - 22.01.01.01. Ф). В січні 2017 року Державною комісією по сортовипробуванню було рекомендовано для впровадження у виробництво новий сорт люцерни Росана, а в березні – отримано позитивне рішення про видачу патенту на корисну модель з вирощування насіння люцерни.
В рамках ініціативної тематики «Розробка сучасних технологій вирощування нових гібридів кукурудзи з високим вмістом вуглеводів у зерні і стійкістю до основних хвороб та шкідників в умовах Лісостепу правобережного» (№ реєстрації в Укр. ІНТЕІ 0111U004099) Колісником О.М. у 2017 році було захищено кандидатську дисертацію на тему «Стійкість самозапильних ліній кукурудзи до основних хвороб та шкідників в умовах Лісостепу Правобережного», по спеціальності «Селекція і насінництво».
У 2016 році викладачами кафедри була підготовлена освітньо-професійна програма підготовки бакалаврів зі спеціальності 202 «Захист і карантин рослин».

Старший викладач кафедри ботаніки, генетики та захисту рослин Н.О. Рудська 18 січня 2018 року успішно захистила кандидатську дисертацію за темою «Екологічне обгрунтування захисту насінників люцерни посівної від шкідників генеративних органів у Правобережному Лісостепу України» за спеціальністю 16.00.10 – ентомологія. Диплом ДК № 046532 від 20.03.2018
Старший викладач кафедри ботаніки, генетики та захисту рослин Л.A. Яковець 14 листопада 2019 року успішно захистила кандидатську дисертацію за темою «Токсико-екологічна безпека зернової продукції залежно від інтенсивності хімізації виробництва в умовах Лісостепу правобережного» за спеціальністю 03.00.16 – екологія. Диплом ДК № 056087 від 26.02.2020.

Науково-педагогічний склад кафедри
На кафедрі працюють: завідувач кафедри, кандидат сільськогосподарських наук, доцент Н.В. Пінчук, кандидат сільськогосподарських наук, професор В.С. Мамалига, кандидати сільськогосподарських наук, доценти: С.Є. Окрушко, П.М. Вергелес, Т.М. Коваленко,О.М. Колісник, С.Е. Амонс, старший викладач Н.О. Рудська, старший викладач Л.A. Яковець, старший викладач О.В. Мазур.
Якісну підготовку фахівців із захисту і карантину рослин забезпечують також: кандидат біологічних наук, доцент О.А. Шевчук.


В навчальному процесі бакалаврів ОП «Захист і карантин» задіяні: 16 аудиторій, оснащених мультимедійною технікою, серед яких 2 комп’ютерних класи та 2 лабораторії зі спеціальним лабораторно-технічним наповненням.

Отримання спеціальності дає можливість працевлаштування:
• продовжити навчання в «Магістратурі» (ОП «Захист і карантин рослин»)
• менеджер-консультант представництв провідних маркетингових фірм, які діють на аграрному ринку країни;
• кредитний та страховий агент із захисту здоров’я рослин;
• консультант-експерт з питань охорони здоров’я рослин;
• митниці (інспектор з карантину рослин);
• природоохоронні служби, зеленбуди, національні парки, ботанічні сади;
• мистецтво фітодизайну;
• державні та приватні структури України та інших країн, що мають відношення до рослин, фітоценозів, виробництва їх продукції, переробки, зберігання та використання в різних галузях;
• науково-дослідні установи аграрного, біологічного та екологічного спрямування.
Фахівець зі спеціальності знатиме:
• закони й постанови уряду з питань агропромислового комплексу;
• накази, розпорядження, інструкції, інші керівні матеріали в галузі захисту рослин;
• основи земельного й трудового законодавства;
• закони України "Про захист рослин", "Про карантин рослин";
• посадові інструкції і розпорядження;
• комп’ютерну техніку, інформаційні технології;
• методику і техніку планування та проведення досліджень ринку засобів захисту рослин і послуг;
• методи й регламенти застосування пестицидів, проведення моніторингу шкідливих організмів і навколишнього природного середовища;
• регулювання кількості шкідливих організмів в агробіоценозах;
• сертифікацію і паспортизацію продукції;
• моделювання та методи збереження корисної фауни під час захисту рослин;
• об’єкти зовнішнього та внутрішнього карантину рослин;
• економіку, організацію й управління матеріально-технічним забезпеченням у сфері захисту рослин і обслуговування;
• організацію і проведення лабораторних та польових досліджень у галузі захисту рослин;
• організацію, нормування, оплату та мотивацію праці;
• основи законодавства про охорону навколишнього природного середовища;
• правила і норми охорони праці, виробничої санітарії та протипожежного захисту.
умітиме:
• розробляти та вдосконалювати перспективні плани розвитку господарства, програми та інтегровані системи захисту рослин, науково-обґрунтовувати застосування пестицидів;
• розробляти та вдосконалювати системи спостережень за шкідливими організмами та системи заходів із прогнозування і своєчасного інформування про наявність і розвиток шкідників, хвороб та бур`янів;
• організовувати роботи із визначення фітосанітарного стану посівів, насаджень та зібраного врожаю;
• вести виявлення, облік пошкоджуваності посівів та прогнозувати витрати врожаю;
• визначати екологічну та соціально-економічну ефективність систем захисту та засобів захисту рослин;
• брати проби ґрунту, рослин і шкідливих організмів, проводити виконання відповідних аналітичних досліджень;
• готувати робочі суміші, препарати, обробляти ними посіви, насадження і зібрану продукцію рослин;
• впроваджувати системи заходів із охорони навколишнього середовища та охорони праці, визначати потреби господарства у матеріально-технічних засобах, спецодязі, засобах індивідуального захисту під час роботи з пестицидами.
Під час навчання студенти здобувають знання, які дозволяють:
• формувати та вирішувати завдання, що виникають під час виконання науково-дослідної роботи в галузі захисту рослин від шкідливих організмів;
• обирати необхідні методи досліджень у галузі захисту і карантину рослин, моделювати та модифікувати існуючі і розробляти нові методи, виходячи із завдань конкретного дослідження;
• розробляти програми, методики досліджень ринку біопрепаратів, пестицидів, захисту рослин, послуг, методів управління врожаєм та якістю продукції;
• вивчати застосування пестицидів та інших засобів захисту рослин, елементи нових технологій захисту рослин від шкідливих організмів;
• досліджувати і аналізувати види інформації щодо прогнозу появи та поширення хвороб, шкідників і бур’янів, проводити моніторинг шкідливих організмів, встановлювати їх життєздатність і шкідливість;
• складати рекомендації стосовно доцільності використання біопрепаратів, пестицидів та інших засобів захисту рослин залежно від фітосанітарного стану посівів сільськогосподарських рослин, охорони навколишнього природного середовища, вирощування, збереження і переробки екологічно безпечної продукції;
• обґрунтовувати ступінь впливу фізичних, механічних, біофізичних, агротехнічних, господарських та інших заходів на регуляцію чисельності шкідливих організмів;
• аналізувати результати застосування ентомофагів, мікробів-антагоністів, збереження і підвищення їх ефективності в біологічному захисті рослин.

Навчальна та методична робота.
Науково-педагогічний колектив кафедри ботаніки, генетики та захисту рослин забезпечує підготовку фахівців ОС «Бакалавр» за освітньо-професійними програмами «Захист і карантин рослин»
Одержані під час навчання компетентності дають можливість подальшого працевлаштування за наступними професіями та у таких сферах:
• менеджер-консультант представництв провідних маркетингових фірм, які діють на аграрному ринку країни;
• кредитний та страховий агент із захисту здоров’я рослин;
• консультант-експерт з питань охорони здоров’я рослин;
• митниці (інспектор з карантину рослин);
• природоохоронні служби, зеленбуди, національні парки, ботанічні сади;
• мистецтво фітодизайну;
• державні та приватні структури України та інших країн, що мають відношення до рослин, фітоценозів, виробництва їх продукції, переробки, зберігання та використання в різних галузях;
• науково-дослідні установи аграрного, біологічного та екологічного спрямування.

Під час викладання лекційного матеріалу та проведення лабораторно-практичних занять використовуються наукові досягнення вітчизняних та зарубіжних вчених, застосовуються сучасні технічні засоби навчання.
Значна увага приділяється методичному забезпеченню навчального процесу. Розроблені навчальні програми з усіх дисциплін, що входять до складу фахової підготовки та навчально-методичні комплекси, які містять ґрунтовну інформацію стосовно змісту лекцій, лабораторно-практичних (семінарських) занять, самостійної роботи студентів, курсового проектування, рекомендованої літератури тощо.
Викладачами кафедри ботаніки генетики та захисту рослин для забезпечення навчального процесу видаються методичні праці.

Наукова робота.
Науковці кафедри ботаніки, генетики та захисту рослин співпрацюють із науковими установами: Ялтушківська ДСС Інституту цукрових буряків НААН.
На кафедрі проводяться дослідження за тематиками:

Госпдоговірні:
«Науково-обгрунтоване використання хімічних препаратів для захисту пшениці озимої та гороху від основних шкідників, хвороб та бур’янів в умовах ПП «Клекотинське» Шаргородського району» - доценти Пінчук Н.В., Вергелес П.М., Коваленко Т.М., Рудська Н.О. (№ реєстрації в Укр. ІНТЕІ 0118U001715 та 0119U101113).

Ініціативні:
• «Впровадження системи контролю за станом розповсюдження та розробка методів боротьби з Амброзією полинолистою (Ambrosia artemisiifolia L.» - доц. Пінчук Н.В., Ватаманюк О.В., Вергелес П.М., Коваленко Т.М., Неїлик М.М., Рудська Н.О. (№ реєстрації в Укр. ІНТЕІ 0117U003283).
• «Наукове удосконалення практичного використання системи сертифікації в сфері озеленення та благоустрою на прикладі країн Європи» - доц. Пінчук Н.В., Ватаманюк О.В., Вергелес П.М., Коваленко Т.М., Рудська Н.О., Солоненко В.І. (№ реєстрації в Укр. ІНТЕІ 0117U003284).
• «Розробка сучасних технологій вирощування нових гібридів кукурудзи з високим вмістом вуглеводів у зерні і стійкістю до основних хвороб та шкідників в умовах Лісостепу правобережного» – доц. Колісник О.М. (№ реєстрації в Укр. ІНТЕІ 0111U004099).
• «Ефективність використання органічних решток після обробки в біогазовій установці при вирощуванні с.-г. культур в умовах Лісостепу правобережного – доц. Колісник О.М. (№ реєстрації в Укр. ІНТЕІ 0118U100365).
• Токсико-екологічна безпека зернової продукції залежно від інтенсивності хімізації виробництва в умовах Лісостепу правобережного – доц. Ткачук С.П., Яковець Л.А (№ реєстрації в Укр. ІНТЕІ 0116U003887)

На кафедрі ботаніки генетики та захисту рослин проводяться дослідження комплексних систем захисту рослин від шкідливих організмів, в яких активну участь приймають студенти, використовуючи отримані знання на кафедрі при захисті плодового саду ВНАУ від комплексу шкідливих організмів.


Навчальна робота:
Лекційні заняття:


Практичні заняття:


Було проведено практично-семінарське заняття для студентів зі спеціальності 202 «Захист і карантин рослин» на базі відділу фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області 2019 році.

Навчальні практики:
Навчальну практику з фітопатології проводить доцент Пінчук Н.В.

Навчальну практику з лісової ентомології проводить доцент Окрушко С.Є.

Навчальну практику з ботаніки проводить асистент Яковець Л.А.

Виробнича практика студентів.


Викладачі кафедри ботаніки, генетики та захисту рослин активно співпрацюють зі стейкголдерами. 02.12.2020 відбулась розширене засідання кафедри в якій прийняли активну участь викладачі кафедри, декан факультету представник навчального відділу університету, студенти. Також долучились стейкголдери: Начальник управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області В.В. Жосан, Регіональний керівник компанії «Corteva» В.І. Колосовський, Директор ФГ «Юрченко - Н» Н.М. Юрченко, Директор регіону ТОВ «ТД Агрохім» І.А. Смокалюк Менеджер з продажів компанії «Syngenta» Р.А. Дацьков .


Викладачі кафедри прийняли активну участь у Міжнародній науково-практичній конференції «Використання інноваційних технологій в агрономії», яка відбулась 3-4 червня 2020 року у ВНАУ.

Викладачі кафедри прийняли активну участь у Всеукраїнській науково-практичній конференції «Напрями досліджень в аграрній науці: стан та перспективи» м. Вінниця ВНАУ м. Вінниця ВНАУ 5-6 листопада 2020 р.


На базі Вінницького національного аграрного університету була проведена конференція з представниками управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби у Вінницькій області у 2019 р.



На основі отриманих результатів наукових праць викладачі кафедри ботаніки, генетики та захисту рослин отримали патенти на корисну модель.
1. Вергелес П.М., Дрозда В.Ф. Спосіб контролю чисельності та шкідливості фітофагів насаджень ягідників Патент UA 14334 МПК (2006) A01G 13/00. Бюл. №5, 2006 р.
2. Вергелес П.М., Дрозда В.Ф. Спосіб локалізації осередків спалахів популяцій червиці вʼїдливої (Zeyzera pyrina Z.). Патент UA 59783 МПК (2011.01) A01G 13/00. Бюл. №10, 2011 р.
3. Деклараційний Патент України на корисну модель Штам бульбочкових бактерій Rhizobium trifolii 20, який використовують для приготування препарату для підвищення продуктивності конюшини В.П. Патика, Шерстобоєва О.В., Н.Ю. Лісова. Опубл. 15.07.2005. Бюл. №7.
4. Патент на винахід № 69424 від 15.09.2004 р. “Вібра-ційний сепаратор” Мамалига В.С.
5. Патент на корисну модель № 86221 від 25.12.2013р. «Спосіб застосування добрив на насіннєвих посівах люцерни» Мамалига В.С.
6. Патент на корисну модель №114209 від 10.03.2017 р. «Спосіб внесення мінеральних добрив на насіннєвих посівах люцерни» Мамалига В.С.

Авторські свідоцтва на винаходи Мамалига В.С.
1. Авторське свідоцтво №5005 на сорт люцерни Вінничанка, видане 3 липня 1989 р.
2. Авторське свідоцтво №261 на сорт люцерни Любава, видане в 1995 р.
3. Авторське свідоцтво №343 на сорт люцерни Реґіна, видане в 1997 р.
4. Авторське свідоцтво №10015 на сорт рослин –люцерна, сорт Синюха, видане 16.04.2010 р.
5. Авторське свідоцтво №160403 на сорт рослин –люцерна, сорт Росана, видане в 2016р.
6. Свідоцтво №190685 про авторство на сорт рослин «Радослава». Люцерна посівна, видане 28.10.2019 р.

Викладачі кафедри ботаніки, генетики та захисту рослин проходять підвищення кваліфікації у науково-дослідних установах:
Окрушко С.Є. у 2016 Інститут кормів та сільського господарства Поділля НААН, свідоцтво без номера 03.06.16, в галузі гербології та інтегрованого захисту рослин в галузі гербології та інтегрованого захисту рослин
Коваленко Т.М., Пінчук Н.В., Амонс С.Е. у 2017 р. Ялтушківська ДСС Інституту цукрових буряків НААН.
Колісник О.М. у 2018 році Krakow (CERTIFICATE NR2038/MSAP/2018 «new and innovative teaching methods» September 10-28. 2018)
Вергелес П.М. 2019 р. м. Київ Інститут захисту рослин
На кафедрі ботаніки, генетики та захисту рослин функціонує студентський науковий гурток, учасниками якого щорічно є студенти денної форми навчання спеціальностей 202 «Захист і карантин рослин».

Колективом кафедри ботаніки, генетики та захисту рослин та у співавторстві видано 7 навчальних посібників:
1. «Загальна фітопатологія» навчальний посібник для студентів вищих аграрних закладів освіти ІІІ-IV рівнів акредитації спеціальність: 201 «Агрономія» Навч. посіб. / Пінчук Н.В., Буткалюк Т.О., Коваленко Т.М., Вергелес П.М., Окрушко С.Є.,Вінниця: ВНАУ, 2019. 276 с.
2. Мікробіологія та вірусологія: Навч. посіб. Ч. 1 / Коваленко Т.М., Пінчук Н.В., Вергелес П.М. Вінниця: ВНАУ, 2020. – 346 с.
3. Садово-паркова фітопатологія: Навч. посіб. / Пінчук Н.В., Коваленко Т.М., Вергелес П.М. Вінниця: ВНАУ, 2020. – 377 с.
4. Лісова ентомологі: Навч. посіб. / Рудська Н.О., Пінчки Н.В., Ватаманюк О.В. Вінниця: ВНАУ, 2020. – 289 с.
5. Вергелес П.М., Окрушко С.Є. Хвороби і шкідники лісових та садово-паркових культур: Навч. посіб. / За ред. С.Є. Окрушко: Вінниця: ВНАУ, 2020. – 275 с.
6. Колісник О.М., Паламарчук В.Д., Климчук О.В., Поліщук І.С. Еколого-біологічні та технологічні принципи вирощування польових культур. Навчальний посібник. Вінниця ФОП Данилюк 2010. 636 с.
7. Калетнік Г. М., Мазур А. Г., Кафлевська С. Г., Амонс С.Е. Планування діяльності підприємств: навч. посіб. Вінниця : ТОВ «ПЦ «Енозіс»,2008.-300с.

Викладачами кафедри у співавторстві видано 2 монографії:
1. Колісник О.М., Паламарчук В.Д., Дідур І.М., Алєксєєв О.О. Аспекти сучасної технології вирощування висококрохмальної кукурудзи в умовах Лісостепу правобережного. Монографія Вінниця, 2020. 536 с.
2. Мазур В.А., Ткачук О.П., Яковець Л.А. Екологічна безпека зернової та зернобобової продукції. Монографія Вінниця, 2020. 442 с.


Робота наукового студентського гуртка кафедри включає проведення систематичних засідань, на яких, згідно із затвердженим планом роботи на відповідний навчальний період, розглядаються і засвоюються методики закладки польових та лабораторних дослідів; заслуховуються звіти студентів про проведені наукові дослідження та набуті знання під час проходження виробничих практик; за результатами досліджень студентів проводяться наукові студентські конференції, підготовка і відбір матеріалів доповідей на внутрішньовузівські і міжвузівські наукові конференції та для опублікування у наукових виданнях; визначаються шляхи підвищення якості знань; обговорюються актуальні і перспективні напрямки досліджень, що мають першочергове значення для формування висококваліфікованих фахівців із захисту рослин.

Викладач кафедри Окрушко С.Є. прийняла активну участь в ІІ етапі Всеукраїнської студентської олімпіади із дисципліни «Біологія» за напрямом «Біологія рослин» серед вищих аграрнох і екологічних навчльних закладів 2015-2016 навчальних років.

У 2018 році під керівництвом викладача кафедри ботаніки, генетики та захисту рослин доцента Вергелеса Павла Миколайовича підготовлено студента Дацькова Романа Анатолійовича, який прийняв участь в ІІ етапі Всеукраїнської студентської олімпіади 2017-2018 навчального року серед учасників вищих аграрних закладів України ІІІ-ІV рівнів акредитації зі спеціальності «Захист і карантин рослин» (Харків, 21-23 травня 2018 р.) і зайняв ІІІ призове місце.

У 2019 році під керівництвом викладача кафедри ботаніки, генетики та захисту рослин доцента Вергелеса Павла Миколайовича підготовлено студента Михалуцу Дениса Миколайовича, який взяв участь в ІІ етапі Всеукраїнської студентської олімпіади 2018-2019 навчального року серед учасників вищих аграрних закладів України ІІІ-ІV рівнів акредитації зі спеціальності «Захист і карантин рослин» (Харків, 27-29 травня 2019 р.), який занйяв ІІІ призове місце.


У 2019 році під керівництвом викладача кафедри ботаніки, генетики та захисту рослин доцента Рудської Ніни Олександрівни підготовлено студент 4-го курсу, факультету агрономії та лісівництва Росновського Руслана Вікторовича, який взяв участь у конкурсі проектних робіт компанії «Syngenta України», Київ, 22 травня 2019 р.

У 2020 році під керівництвом викладача кафедри ботаніки, генетики та захисту рослин доцента Рудської Ніни Олександрівни підготовлено студента Михалуцу Дениса Миколайовича, який взяв участь в Всеукраїнському конкурсі наукових робіт за темою:« Удосконалення системи захисту посівів кукурудзи за різних способів обробітку в Лісостепу правобережному» і зайняв II місце на Михалуца Д.М.

1 грудня 2020 року було проведено І етап Загальноуніверситетської студентської онлайн-олімпіади зі спеціальності 202 «Захист і карантин рослин» в якій прийняли участь студенти факультету агрономії та лісівництва.

Викладачі кафедри приймають участь у виставках присвячених «Захисту рослин», які відбуваються у місті Київ у виставковому центрі Олімпійський.

Організаційна робота.
Викладацький колектив кафедри систематично проводить зі студентами різні заходи виховного характеру. При проведенні всіх форм занять основні зусилля направляються на виховання у майбутніх спеціалістів високих моральних якостей, поваги до своєї спеціальності, патріотизму до Батьківщини.
Викладачі кафедри є керівниками студентських за спеціальністю академічних груп спеціальності «Захист і карантин рослин». Наставниками розроблено плани проведення виховної роботи в академічних групах.

Викладачами кафедри ботаніки генетики та захисту рослин організовуються екскурсії.

Викладачі кафедри організовують похід у бібліотеку ВНАУ де проводилось свято урожаю.

Основні зусилля викладачі кафедри спрямовують на виховання у студентів, гуманного відношення до довкілля. Таке поєднання навчальної, виховної і наукової роботи сприяє вихованню у майбутніх спеціалістів любові до Батьківщини та вірності народу України.



головна intranet   головна internet