Кафедра Рослинництва, селекції та біоенергетичних культур


  ГОЛОВНА   |   СКЛАД  |   ДИСЦИПЛІНИ   |   НАУКОВІ І МЕТОДИЧНІ ПРАЦІ  |   ІСТОРІЯ  |

    ІСТОРІЯ СТВОРЕННЯ КАФЕДРИ

КОНТАКТИ
Завідувач кафедри рослинництва, селекції та біоенергетичних культур Мазур Олександр Васильович кабінет 2418а

Система 'Сократ': http://socrates.vsau.org
Офіц. сайт: http://vsau.org, http://vsau.edu.ua
Спільнота ВНАУ: http://socrates.vsau.org/elgg
E-mail: rosteh@vsau.org
Кафедра заснована у 1982 році одночасно із відкриттям Вінницької філії Української сільськогосподарської академії.
Організував і протягом п’яти років (з 1982 по 1987 роки) здійснював керівництво кафедрою відомий вчений, професор, доктор сільськогосподарських наук Макрушин Микола Михайлович.
З січня 1987 року кафедру “Рослинництва, селекції та насінництва” очолив професор, доктор сільськогосподарських наук Зозуля Олександр Лаврентійович.
Кафедру “Рослинництва та технологій” з 2006 року очолив доцент, кандидат сільськогосподарських наук Поліщук Іван Семенович.
З липня 2014 року кафедру було реорганізовано з об’єднанням кафедр “Рослинництва та технологій” і “Селекції та насінництва” з назвою кафедри “Рослинництва, селекції та біоенергетичних культур” з метою удосконалення процесу підготовки фахівців спеціальностей та оптимізації організаційної структури університету.
З 2019 року – в. о. зав. кафедри, доцент, кандидат сільськогосподарських наук Мазур Олександр Васильович, а з 2020 року − завідувач кафедри.
Вивчення основних дисциплін забезпечено підручниками та посібниками, науково-методичними матеріалами, підготовленими викладачами кафедри.
Заняття проводяться в спеціалізованих аудиторіях з використанням сучасного мультимедійного обладнання та зразків рослин і насіння польових культур:


Аудиторний фонд кафедри складає 312 м². Функціонують 6 аудиторій, з яких лекційна, комп’ютерний клас та 5 аудиторій для проведення практичних занять, які оформленні інформаційними стендами та мультимедійним устаткуванням відповідно до сучасних технологій.
Співробітники кафедри ведуть різносторонні наукові дослідження і приймають участь в госпдоговірних та ініціативних тематиках із розроблення та вдосконалення існуючих технологій вирощування зернових, зернобобових, олійних культур та буряків цукрових і картоплі.
На кафедрі виконуються науково-дослідні тематики: «Розробка адаптивної технології вирощування технічних культур відповідно до ресурсного потенціалу підприємства-замовника» (госпдоговірна); «Ефективність позакореневих підживлень, біологічно активних речовин та симбіотичних препаратів на посівах сої, гороху, нуту та квасолі в Лісостепу Правобережному» (ініціативна); «Розроблення технологій вирощування гібридів буряків цукрових за зміни ширини міжрядь та збільшення густоти стояння рослин в Лісостепу Правобережному» (ініціативна), «Дослідження реакцій сортів картоплі та буряків цукрових на позакореневі підживлення макро- та мікродобривами і застосування біологічно активних препаратів» (ініціативна); «Вивчити строки сівби та норми висіву насіння сортів сої в Лісостепу Правобережному» (ініціативна); «Врожайні властивості сортів картоплі залежно від удосконалення технологічних прийомів вирощування» (ініціативна); «Ефективність позакореневого підживлення при формуванні зернової продуктивності вирощування кукурудзи в умовах Лісостепу Правобережного» (ініціативна); «Ефективність використання органічних решток після обробки в біогазовій установці при вирощуванні сільськогосподарських культур в умовах Лісостепу правобережного» (ініціативна).
За кафедральною тематикою розробляються технологічні прийоми вирощування сільськогосподарських культур.
Викладачі кафедри проводять дослідження на Уладово-Люлинецькій дослідно-селекційній станції Інституту біоенергетичних культур і цукрових буряків у плані розвитку сумісної наукової діяльності Консорціуму.
При університеті функціонує дослідне поле у с. Агрономічному, де студенти, аспіранти, викладачі проводять польові дослідження:




З метою проведення якісного практичного навчання студентів, кафедрою здійснюється активна співпраця з науково-дослідними установами, представниками виробництва та бізнесу – стейкхолдерами.
Завдяки сприянню канд. с.-г. наук, професора, ректора ВНАУ Мазура В.А. підписано договір про співпрацю та укладено угоду на проведення практики студентів із провідною науково-дослідною установою з селекції зернових культур в Україні − Миронівським інститутом пшениці ім. В.М. Ремесла Національної академії аграрних наук України (18.11.2020);
- Селянсько-фермерським господарством «Промінь» Літинського району (31.03.2020);
- Товариством з обмеженою відповідальністю агрокомплексом «Зелена долина» смт. Томашпіль (23.03.20);
- Державним підприємством дослідним господарством «Корделівське ІК НААН України», Калинівський р-н., с. Корделівка (30.03.2020).
Для підвищення ефективності навчання та оволодіння сучасними науковими розробками технології вирощування сільськогосподарських культур викладачами кафедри розробляються і видаються науково-методична література, навчальні посібники та підручники.
Колективом кафедри у співавторстві видано монографії, підручники та посібники з грифом МОН та Вченої ради Вінницького національного аграрного університету:
Підручники −
«Селекція і насінництво польових культур»
«Буряківництво»
«Системи сучасних інтенсивних технологій в рослинництві»
«Наукові основи інтенсифікації польового кормовиробництва в Україні»
«Системи сучасних інтенсивних технологій»
«Біологія та екологія сільськогосподарських рослин»
«Новітні агротехнології в рослинництві»
Навчальні посібники −
«Насіння сільськогосподарських культур»
«Лікарські рослини. Технологія вирощування»
«Еколого-біологічні та технологічні принципи вирощування польових культур»
«Насіннєзнавство та методи визначення якості насіння сільськогосподарських культур»
«Методологія та організація наукових досліджень в агрономії з основами інтелектуальної власності»
«Методика наукових досліджень в агрономії»
«Селекція та насінництво польових культур»
«Рослинництво. Частина I»
«Рослинництво. Частина II»
Монографії −
«Кукурудза. Селекція та вирощування гібридів»
«Селекція та вирощування кукурудзи в умовах монокультури»
«Селекційний матеріал для створення гібридів кукурудзи та сортів сої придатних до механізованого збирання»
«Аспекти сучасної технології вирощування висококрохмальної кукурудзи в умовах Лісостепу правобережного»
«Оптимізація технологічних прийомів вирощування проса лозовидного (світчграс) для умов Лісостепу правобережного»
«Рід Lupinus L. в Україні: генофонд, інтродукція, напрями досліджень та перспективи використання»
«Агроекологічне обґрунтування технологічних прийомів вирощування зернобобових культур»
«Екологічна безпека зернової та зернобобової продукції»
«Вихідний матеріал для селекції зернобобових культур із підвищеною адаптивністю та зерновою продуктивністю в умовах Лісостепу Правобережного»



Виконання аспірантами тем дисертаційних досліджень:
1.«Ефективність використання органічних решток після обробки в біогазовій установці при вирощуванні сільськогосподарських культур в умовах Лісостепу правобережного», аспірант Кричковський Вадим Юрійович.
2.«Ефективність позакореневого підживлення при формуванні зернової продуктивності вирощування кукурудзи в умовах Лісостепу Правобережного», аспірант Віннік Олег Валерійович
3.«Мінливість та успадковування цінних господарських ознак квасолі звичайної (Phaseolus Vulgaris L.) в умовах правобережного Лісостепу України», аспірант Сташевський Роман Володимирович.
4.«Удосконалення технологічних прийомів вирощування насіннєвої картоплі в умовах Лісостепу правобережного», аспірантка Миронова Ганна Володимирівна.
5.«Вплив технологічних прийомів вирощування на продуктивність сортів пшениці озимої в умовах Лісостепу правобережного», аспірант Копитчук Юрій Миколайович.
6.«Удосконалення технологічних прийомів вирощування нуту в умовах правобережного Лісостепу України», аспірант Затолочний Олег Васильович.

Також аспіранти кафедри приймають участь у виконанні ініціативних тематик:
1.Ефективність використання органічних решток після обробки в біогазовій установці при вирощуванні сільськогосподарських культур в умовах Лісостепу правобережного (№ 0118U100365), аспірант Кричковський Вадим Юрійович.
2.Ефективність позакореневого підживлення при формуванні зернової продуктивності вирощування кукурудзи в умовах Лісостепу правобережного (№ 0121U108316), аспірант Віннік Олег Валерійович.
3.Врожайні властивості сортів насіннєвої картоплі залежно від оптимізації технологічних прийомів вирощування (№ 0121U110776), аспірантка Миронова Ганна Володимирівна.
4.Адаптивна селекція зернобобових культур (квасоля, соя, нут) в умовах Лісостепу правобережного (№ 0121U110726), аспірант Сташевський Роман Володимирович.
5.Удосконалення елементів технології вирощування зернових та зернобобових культур в умовах Лісостепу Правобережного (№ 0117U004702), аспіранти Копитчук Юрій Миколайович та Затолочний Олег Васильович.



головна intranet   головна internet